ЯК ВБЕРЕГТИСЯ ВІД ХОЛЕРИ ПІД ЧАС ВІЙНИ
Під час воєнних дій через низку причин, як то підвищення температури повітря, погіршення якості питної води, неналежне дотримання санітарних норм через окупацію територій тощо, актуальним є питання профілактики гострих інфекційних захворювань. Наприклад, холери.
Випадки захворювання в Україні були зареєстровані в 1998, 1999, 2007 роках. Останній спалах холери в нашій країні стався у 2011 році в Маріуполі. Тоді за період спалаху зафіксували 33 випадки захворювання на холеру та 24 випадки вібріоносійства. Цей спалах був спричинений токсигенними штамами вібріонів, занесеними з іншої країни.
Нагадаємо, що холера — це гостра діарейна інфекція, що виникає при вживанні харчових продуктів або води, заражених бактерією Vibrio cholerae О1 або О139. Холера передається фекально-оральним шляхом від людини до людини, частіше при вживанні забрудненої води, овочів, фруктів, при купанні, а також через їжу і при побутових контактах. Без належного лікування може призвести до смерті.
Джерелом збудника інфекції є людина, що захворіла, або носій вібріонів.
Холерний вібріон може зберігати життєздатність у воді протягом тривалого часу, у харчових продуктах при кімнатній температурі протягом 2-5 днів, на поверхні плодів і овочів в умовах сонячного освітлення впродовж 8 годин, при низьких температурах та у морській воді — 2 тижнів і більше, у кишківнику окремих річкових та морських тварин — декількох місяців.
Симптоми холери:
- частий, до 10 і більше разів на добу, пронос. Через що в організмі відбувається втрата великої кількості рідини. Як наслідок — згущення крові та зневоднення;
- м'язові судоми, що з'являються через втрату з рідиною мікроелементів;
- загострення рис обличчя, западання очей, посиніння губ і вушних раковин;
- наявність холодної шкіри. Холера супроводжується нормальною або навіть зниженою температурою тіла;
- втрата пружності шкіри, через що вона легко збирається в складки та дуже довго розправляється, а шкіра стоп і рук стає зморшкуватою;
- задишка, різка слабкість.
Для профілактики холери необхідно дотримуватися таких правил:
- кип'ятити воду. Під час кип'ятіння холерний вібріон гине протягом хвилини;
- дотримуватись елементарних правил особистої гігієни, ретельно мити руки перед тим, як брати чи готувати їжу, після відвідування туалету;
- стежити за якістю харчових продуктів;
- за можливості використовувати спеціальні засоби (таблетки) для знезараження води перед її кип’ятінням;
- мити овочі та фрукти перед вживанням, якщо є сумніви у якості води, то не вживати фрукти та овочі без термічної обробки;
- ретельно готувати їжу, проварювати та просмажувати продукти перед вживанням.
Пам'ятайте! При своєчасно розпочатому лікуванні нетяжка форма холери закінчується повним одужанням. За відсутності ефективної терапії протягом 2-3 днів, у хворого може розвинутись кома, можливі летальні наслідки.